Comisia Europeana a adoptat o propunere privind reducerea birocraţiei în cazul actelor oficiale de care un cetăţean UE are nevoie când se mută într-un alt stat membru. Mai exact, se elimină obligativitatea de a legaliza 12 categorii de documente oficiale, printre care certificatele de naştere, căsătorie sau actele de proprietate.
În prezent, cetățenii care se mută într-un alt stat UE trebuie să demonstreze că documentele lor oficiale (certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice. Pentru aceasta este nevoie de certificatul „apostilă", care este utilizat de autoritățile publice în alte state ca dovadă a faptului că documentele oficiale sau semnăturile funcționarilor naționali de pe documente sunt veritabile. Prin adoptarea acestei propuneri, însă, vor fi exceptate de la „apostilare” și „legalizare” 12 categorii de documente oficiale privind numele, căsătoria și parteneriatul înregistrat, nașterea, filiația, adopția, decesul, reședința, cetățenia și naționalitatea, bunurile imobiliare, statutul juridic și reprezentarea unei societăți sau întreprinderi, drepturile de proprietate intelectuală sau documentele care atestă lipsa cazierului judiciar.
"De fiecare dată când treceți frontiera, nu trebuie ca Ministerul de Externe să confirme că pașaportul dumneavoastră este într-adevăr un pașaport - de ce ar trebui să se procedeze așa pentru un certificat de naștere? Atunci când vă mutați în străinătate, îndeplinirea acestor formalități costisitoare pentru a stabili că certificatul dumneavoastră de naștere este într-adevăr un certificat de naștere sau doar pentru a putea utiliza certificatul unei întreprinderi creează inconveniente de ordin birocratic", a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, una dintre susţinătoarele proiectului.
Cu toate acestea, noile norme nu vor av