În luna aprilie, preţul grâului şi cel al porumbului au coborât, pe pieţele internaţionale, la cotele anterioare secetei din 2012, pe fondul unor semnale pozitive privind producţia pe anul în curs în mai multe regiuni mari producătoare de cereale, potrivit lui Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România.
Alte mărfuri alimentare- soia, zahărul şi cafeaua Arabica- s-au ieftinit, la rândul lor pe pieţele internaţionale, în acest an, cu procente cuprinse între 4-12%, în timp ce preţul orezului a fost mai puţin volatil, rămânând la un nivel aproximativ egal în prezent cu cel de la începutul anului, a completat acesta.
De la începutul anului 2013 şi până în prezent (la sfârşitul zilei de 24 aprilie), cotaţia porumbului a scăzut cu aproximativ 12,6%, iar cea a grâului cu circa 12%, ajungând la niveluri din iunie 2012.
Condiţiile meteo favorabile din SUA, cel mai mare producător producător şi exportator de porumb au lăsat loc speculaţiilor privind producţiile viitoare în creştere. În acelaşi timp, scăderea preţului grâului a fost favorizată de creşterea exporturilor de cereale din Rusia, precum şi de vremea favorabilă noilor culturi în Europa, Rusia şi Kazahstan, care ar putea conduce la producţii mai mari.
Scumpiri accelerate în 2012
Anul trecut, în principal seceta, dar şi alte condiţii meteo nefavorabile manifestate în diferite zone ale lumii, au urcat preţul grâului la un nivel neatins din 2008 şi au crescut cotaţia porumbului la un maxim istoric. SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a înregistrat cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani.
Valul de căldură din Sudul şi Estul Europei a afectat grav recolta de cereale din regiune; în UE, Rusia, Canada şi Australia au fost, de asemenea, condiţii meteo extreme. În numai 2 luni, respectiv din 22 iunie până la 21 august, pre