Nu simpatia față de Serbia face ca Spania sau Slovacia să nu recunoască Kosovo, ci teama că tendințe separatiste similare ar putea fi astfel încurajate și la ele acasă.
După recenta apropiere dintre guvernele de la Belgrad și Priștina, Uniunea Europeană și-a îndemnat țările membre care nu recunosc încă independența kosovarilor să-și schimbe poziția. Ca și Moldova sau Rusia, nu recunosc noul stat din Balcani: Ciprul, Grecia, România, Slovacia și Spania. Care au fost primele reacții ale acestora la recomandarea Bruxelles-ului, aflăm de la Dan Alexe.
Spania si Slovacia au respins oficial, încă o dată, „recomandarea” Parlamentului european de a recunoaște independența Kosovo.
Parlamentul european a recomandat săptămâna trecută celor cinci state membre care încă nu au recunoscut Kosovo sa o facă, întrucât UE se află prinsă in situația bizară juridic in care 22 de state, precum și UE ca entitate supranatională, au recunoscut independența Kosovo, însă cinci țări membre, Spania, Slovacia, România, Grecia si Ciprul au refuzat pînă acum să o facă.
Fiecare din aceste cinci țări are fie importante minorități autonomiste, fie probleme cu vecinii, sau si una si alta, si nu doresc sa încurajeze crearea unui precedent, chiar dacă in termeni de realpolitik independența de facto a Kosovo este ireversibilă.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a formulat-o de altfel explicit: „Spania nu poate accepta declarațiile unilaterale de independență“. Rajoy a făcut de altfel marți o declarație comună in acest sens cu omologul sau slovac Robert Fico, cu care s-a întâlnit la Madrid.
Premierul slovac Fico a profitat de ocazie pentru a cere autorităților europene sa lase de acum înainte recunoasterea unor state noi in sarcina guvernelor nationale, in loc de a o face colectiv, la nivel european.
Spania si Slovacia sînt total de