Cele mai multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să-şi închidă porţile, pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor.
Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între 5 şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat managerii unor unităţi sanitare, potrivit Mediafax.
Aceştia au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor trimite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă "în situaţia de a pune lacătul pe spitale".
Managerii au mai spus că se tem încă să vorbească deschis, sperând fiecare într-o posibilă negociere în urma căreia să mai primescă un leu - doi în plus.
Iniţiatorii actului normativ care diminuează suma alocată spitalelor spun că aceste măsuri au fost implementate pentru echilibrarea finanţării, în sensul reducerii cu 4,46% a tarifului pe caz ponderat pentru unităţile care nu sunt implicate în tratamentul pacienţilor critici.
Totodată, aceştia precizează că, pentru a se asigura încadrarea în resursele bugetare alocate pentru anul 2013, se impune "stabilirea unui plafon superior pentru creşterea sumelor contractate, astfel încât să se păstreze echilibrul de finanţare al reţelei spitaliceşti".
Noul proiect de ordin propune aplicarea unui plafon superior, care poate fi mai mare cu maximum 25% faţă de suma contractată anul trecut pentru unităţile spitaliceşti care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru 2013.
Managerii unor spitale susţin însă că nu ar putea vorbi de ameliorarea finanţării, comparativ cu cea din 2012, ci de reducerea fondurilor cu procente între 5 şi 30.