Deasupra capetelor noastre se roteste o cantitate inimaginabila de resturi cosmice. Mosternirea ultimilor 50 de ani constituie un pericol pentru sateliti si pentru astronauti. Companii din intreaga lume incearca sa gaseasca metodele de curatare a spatiului circumterestru, scrie publicatia germana Handelsblatt.
„Nu mai putem amana. Trebuie sa ne implicam si, in sfarsit, sa curatam cosmosul de gunoaie”, spune Heiner Klinkrad de la Agentia spatiala europeana. De la lansarea pe orbita Pamantului a primului satelit, la 4 octombrie 1957, marile puteri ale lumii au lasat in spatiu mii de sateliti, sonde si o cantitate uriasa de gunoaie „tehnologice”.
De fiecare data cand se lanseaza o racheta, pe orbita circumterestra ajuns treptele inferioare ale aparatelor de transport, suruburi si tot felul de alte mici obiecte. Chiar dupa scoaterea din functiune, un satelit continua sa calatoreasca nestingherit. Problema pe care vor sa o rezolve cei mai buni experti ai lumii se numeste, in terminologie stiintifica, „sindromul Kessler”. Este vorba de o periculoasa reactie in lant. Gunoiul cosmic se roteste in jurul pamantului cu o viteza uluitoare. Cand doua obiecte intra in coliziune, forta impactului este atat de mare, incat ambele elemente se dezintegreaza in particule si mai mici, amplificand pericolul din spatiu.
Donald J. Kessler, consultant la NASA, a fost primul specilialist care a descoperit dinamica din interiorul asa numitului cordon de asteriozi, unde obiecte de dimensiuni relative se ciocnesc in permanenta unele de altele. Omul de stiinta a prezis ca in decurs de 30 de ani, Pamantul va fi inconjurat de un „cordon de gunoaie”. Se pare ca a avut dreptate. Nu intamplator, specialistii privesc cu tot mai mare ingrijorare spre cer.
„In prezent, pe orbita circumterestra se afla aproape 30.000 de obiecte de peste 10 centrimetri. Numai 22.000 po