Marian Lupu, liderul Partidului Democrat și președintele legislativului de la Chișinău, a fost demis astăzi în urma unei moțiuni depuse de Partidul Comuniștilor. Sursa: Mediafax
Potrivit Unimedia, pentru demiterea președintelui Parlamentului este nevoie de votul a 2/3 din deputați, ceea ce reprezintă 67 de voturi.
Lupu a fost demis cu 76 de voturi. Moțiunea comuniștilor a fost susținută prin vot secret de majoritatea deputaților.
Atribuțiile și funcțiile președintelui Parlamentului, printre care și prezidarea ședințelor în plen, vor fi îndeplinite de către vicepreședintele Liliana Palihovici până când se va crea o nouă majoritate parlamentară și va fi ales un nou lider al legislativului.
„Din acest moment s-a creat o situaţie foarte periculoasă pentru că parlamentul nu mai este funcţional. În aceste condiţii, colegii nici nu s-au gândit ce fac. Au dat dovadă de lipsă totală de profesionalism şi sunt sigur că comuniştii au jucat”, a declarat Lupu în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.
El a explicat că potrivit legislaţiei, după demiterea sa din funcţia de preşedinte, parlamentul nu mai poate activa, deoarece nimeni altcineva nu are împuterniciri ca să conducă şedinţele şi să semneze legi. Potrivit lui Lupu, toate legile care vor fi votate de parlament vor fi ilegale.
El a mai declarat că votul de astăzi reprezintă încă un pas spre alegeri anticipate, deoarece, potrivit Constituţiei, în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve parlamentul.
Totodată, el a declarat că perpetuarea crizei politice afectează parcursul european al Republicii Moldova, în contextul în care această ţară îşi propunea să semneze, până la sfârşitul anului, acordul de asociere la UE. Totuşi, Lupu a declarat că for