Motivele care îi determină pe craioveni să renunţe încet-încet la reabilitarea locuinţelor cu bani europeni sunt necunoaşterea preţului pe care trebuie să-l plătească şi scoaterea din proiect a unei componente importante, reabilitarea sistemului de încălzire.
Aducerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pe casa scării şi montarea contoarelor pentru fiecare apartament ar fi contribuit mult la reducerea risipei de căldură. Una dintre asociaţiile de proprietari care a renunţat la reabilitarea blocurilor cu fonduri europene şi de la bugetul local este Asociaţia 22 Craioviţa Nouă.
„Proprietarii au înţeles iniţial că este totul gratuit, dar, când au auzit de bani, au bătut în retragere. Cele 140 de apartamente (şapte blocuri) s-au retras toate. Nu putem să-i obligăm. Era bine dacă veneau cu acele contoare pe scară, că, dacă cineva este plecat din ţară, să nu se înregistreze un consum degeaba. Le este teamă de acea cotă de contribuţie şi, mai ales, de rate“, a explicat administratoarea Asociaţiei 22 Craioviţa Nouă, Maria Roşca.
Nici în cadrul Asociaţiei 2A Craioviţa nu este „armonie“, dacă ar fi să ne luăm după părerile împărţite ale proprietarilor. „Foarte mulţi proprietari au renunţat pentru că este scumpă reabilitarea. Dacă facem particular, ne costă mai ieftin, în jur de 2.000 de lei, dar prin asociaţie şi prin primărie - peste 4.000 de lei. Este prea mult. Nu are nimeni o idee cam cât este costul? Este bine să ne ia în funcţie de venit? Nu cred că este bine. Să se plătească după suprafaţă“, este de părere Elena Nicolae.
„Oamenii voiau să fie contoarele pe scară“
Proprietarii au dubii fiindcă nici autorităţile locale, nici asociaţia de proprietari nu le dau lămuriri de ce s-a renunţat la schimbarea sistemului de încălzire de pe verticală pe orizontală. Iar preţul pe care trebuie să-l plătească nu se cunoaşte de la în