Ce a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul Becali
Din declaraţiile deputatului George Becali din 2010, referitoare la angajarea unui fotbalist gay, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ajunge la concluzia că, în cadrul clubului de fotbal "Steaua", există o politică discriminatorie împotriva homosexualilor, conform unui comunicat al Asociaţiei ACCEPT, remis redacţiei.
Decizia Curţii de Justiţie de la Luxemburg are caracter obligatoriu pentru instanţele naţionale, ceea ce înseamnă că, urmare a cazului Becali, afirmaţiile unei persoane de notorietate afiliate unui angajator privat pot constitui prezumţie în a decide că angajatorul discriminează, a explicat experta anti-discriminare Romaniţa Iordache, într-o conferinţă de presă susţinută joi de asociaţia ACCEPT.
Totodată, acesta este primul caz de discriminare pe criteriul orientării sexuale la angajare pentru care se pronunţă CJUE şi este pentru prima oară când o asociaţie româneasă ajunge la Luxemburg şi obţine o decizie clară într-un caz sensibil, a mai punctat Romaniţa Iordache.
Astfel, Curtea de Justiţie a UE a decis că este în sarcina clubului să dovedească faptul că nu discriminează împotriva homosexualilor, precum şi că minorităţile sexuale sunt protejate de legea din România şi din UE.
Ce trebuie să înţeleagă CNCD din decizia Curţii de Justiţie a UE în cazul Becali
Pe de altă parte, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, vizat de asemenea în hotărârea CJUE, a anunţat, într-un comunicat de presă, că salută decizia Curţii şi a apreciat că România a corectat termenul de prescripţie al sancţiunii, aşa cum cere CJUE în hotărârea sa.
Hotărârea Curţii este, în primul rând, un semnal din partea Uniunii Europene că nu este suficientă adoptarea unor măsuri în domeniul combaterii discriminării doar pe hârtie, fără aplicarea lor cu bună-credinţă. To