Cele mai multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să-şi închidă porţile, pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor, susţin managerii unor unităţi sanitare.
Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat pentru Mediafax managerii unor unităţi sanitare.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că spitalele nu primesc mai puţini bani, dar unii directorii nu au înţeles rolul pe care îl au ca manageri, ei putând mări fondurile renunţând la spitalizările fictive şi folosind alocările pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la sută internări pe zi.
CITEŞTE AICI INTEGRAL REACŢIA MINISTRUL SĂNĂTĂŢII
Managerii de spitale au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor trimite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă "în situaţia de a pune lacătul pe spitale".
Managerii au mai spus că se tem încă să vorbească deschis, sperând fiecare într-o posibilă negociere în urma căreia să mai primescă un leu - doi în plus.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "stabilirea sumelor minime contractate de spitale în sensul creşterii finanţării institutelor clinice şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă, prin stabilirea formulei de calcul a sumelor minime contractate de aceste spitale cu casele de asigurări de sănătate, prin modificarea tarifului pe caz ponderat (TCP) şi prin includerea institutelor oncologice şi a spitalelor care asigură coordonarea unităţilor funcţionale regionale de urgenţă între unităţile pentru care suma minimă cont