Cercetătorii ştiu că Homo Sapiens şi neandertalienii au coexistat pentru o vreme, până când cei din urmă au devenit extincţi, însă nu ştiau exact de ce s-a întâmplat acest lucru.
Un nou studiu publicat în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B“ sugerează că neandertalienii au devenit extincţi din cauza ochilor, care aveau o dimensiune mult mai mare decât cei din specia noastră. Drept urmare, o parte importantă a creierului lor era folosită pentru a vedea foarte bine de la distanţă şi pe întuneric, decât pentru a procesa informaţii, potrivit RedOrbit.
Fără a avea nevoie să petreacă timp coordonându-şi vederea, creierul predecesorilor noştri a fost apt să dezvolte structuri sociale, ceea ce le-a permis oamenilor preistorici să reziste în timpul Epocii de Gheaţă.
În timp ce neandertalienii aveau creierul de aceeaşi dimensiune ca a antecesorilor noştri, al lor era structurat în mod diferit şi nu era focusat doar pe vedere, ci şi pe coordonarea corpului.
Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul Naţional de Istorie din Londra, împreună cu Eiluned Pearce şi Robin Dunbar de la Universitatea Oxford, au examinat craniile a 25 de neandertalieni şi 39 de oameni ai epocii moderne, toate între 27.000 şi 200.000 de ani vechime. Măsurătorile au confirmat că ochii neandertalienilor erau cu aproximativ un centimetru mai mari decât cei al Homo Sapiens.
„Din moment ce neandertalienii s-au dezvoltat la latitudini mai mari, o mare parte a creierului lor ar fi fost folosită pentru vedere şi controlul corpului, lăsând mai puţin loc părţii creierului care se ocupă cu alte funcţii, precum dezvoltarea abilităţilor sociale“, precizează Eiluned Pearce pentru BBC News.
Studii anterioare au arătat că neandertalienii aveau şi o statură mai mare, iar creierul lor a trebuit să se concentreze pe echilibrul corpului.
În afară de inabilitatea de a forma gr