Suma alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru manualele elevilor suceveni, pentru anul şcolar următor, este de 769.146 de lei, mai mare decât cea repartizată judeţului nostru în 2012 (678.432 de lei), dar şi în 2011 (640.744 de lei). La nivel naţional, suma este a treia ca valoare, după Bucureşti şi Iaşi. Fondurile sunt alocate pentru completarea stocurilor (acolo unde este cazul) şi pentru înlocuirea manualelor aflate în stadiu avansat de uzură, pentru învăţământul primar, gimnazial şi pentru ciclul inferior al liceului.
Pentru elevii din învăţământul preuniversitar secundar superior, cumpărarea manualelor şcolare se face de către părinţi de pe piaţa liberă.
Pentru elevii din învăţământul obligatoriu, achiziţionarea manualelor şcolare se face de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava în baza solicitărilor unităţilor de învăţământ. IŞJ are obligaţia de a achiziţiona doar manuale prevăzute în “Catalogul manualelor şcolare valabile pentru anul şcolar 2013-2014”, publicat în această săptămână pe pagina electronică www.edu.ro. IŞJ a trimis unităţilor şcolare din judeţ câte un formular electronic de comandă, şcolile realizând un inventar al manualelor, transmiţând către inspectorat notele de comandă. Până la data de 26 aprilie se va realiza centralizarea formularelor de comandă. În intervalul 2-13 septembrie 2013 se va face distribuirea de către IŞJ, către unităţile de învăţământ, a manualelor şcolare retipărite.
Elevii claselor I primesc manuale noi
Manualele şcolare utilizate îşi pierd valabilitatea odată cu achiziţionarea noilor manuale şcolare, elaborate în baza unor noi programe şcolare sau a unor programe şcolare care au fost modificate cu minimum 25% faţă de programele şcolare precedente. Conform regulilor Ministerului Educaţiei Naţionale, viabilitatea manualelor şcolare tipărite este de patru ani şcolari.
“E