Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost demis joi din funcţie, după ce comuniştii au cerut supunerea la vot a unei astfel de decizii. Scrutinul a fost secret, 76 de deputaţi votând pentru demiterea lui Lupu, majoritatea necesară fiind de 67 de voturi, adică două treimi din parlamentari.
„Motivele revocării din funcţie a lui Marian Lupu sunt cunoscute nu doar în Parlament, ci de întreaga societate. Prin activitatea preşedintelui Parlamentului s-au comis acţiuni şi fapte care subminează democraţia, statul de drept şi compromit activitatea legislativului”, a explicat PCRM.
UPDATE 17:25 Un detaliu foarte important al ultimelor evenimente de peste Prut este că Parlamentul de la Chişinău riscă să fie blocat, precizează Timpul.md. Mai exact, dacă parlamentarii nu aleg astăzi un nou preşedinte care să îl înlocuiască pe Lupu, se creează un blocaj, deoarece vicepreşedintele, adică Liliana Palihovici, nu este împuternicită să îndeplinească activtăţile preşedintelui, nici măcar convocarea şedinţelor parlamentare, a declarat juristul Sergiu Sârbu pentru NOI.md.
UPDATE 17:15 Marian Lupu a fost demis, anunţă legislativul de la Chişinău, potrivit Jurnal.md. După cum anunţase anterior şi Reşetnicov, Lupu a fost demis cu 76 de voturi. Astfel, la o lună după ce a rămas fără premier, R. Moldova nu mai are nici preşedinte al Parlamentului.
UPDATE 16:55 Deputatul PCRM Artur Reşetnicov anunţă pe Facebook că Marian Lupu a fost demis cu 76 de voturi, informează Unimedia.md. Minimul pentru demiterea lui Lupu este de 67, adică două treimi din deputaţi.
La ora transmiterii acestei ştiri, se votează demiterea lui Lupu.
Deputatul Igor Dodon a anunţat pe Facebook că socialiştii vor vota pentru demiterea lui Lupu.
Artur Reşetnicov, un deputat al fracţiunii comuniştilor din Parlamentul Republicii Moldova, a propus, joi, ca pr