Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la punerea pietrei de temelie a somptuoasei clădiri din municipiul Focşani.
Fostul Palat Administrativ al Judeţului, poate cea mai frumoasă construcţie din Focşani, a fost ridicat pe terenul unde a existat cândva Hotelul Caramălău, unde proprietar era Manuc Caramălău.
În fostul hotel au fost instalate în 1877 Prefectura de judeţ şi Tribunalul districtului Putna şi tot acolo au funcţionat Corpul Portăreilor şi Serviciul Sanitar. Hotelul era construit în formă de U, astfel că în spate se mai întindeau pe lateral două corpuri de clădire.
În 1912, Comitetul Judeţean a decis să demoleze clădirea, pentru a ridica Palatul Administrativ, a cărui construcţie a început în 1913 după planurile arhitectului Daniel Renard, lucrarea fiind însă atribuită arhitectului S. Vasilescu.
Nici măcar războiul nu a împiedicat ridicarea construcţiei
Chiar dacă la început lucrările au mers destul de anevoios, fiind afectate de Războiul Balcanic din 1913, construcţia a fost însă recepţionată pe 26 octombrie 1915. Vorbim despre o perioadă grea pentru ţară, incomparabilă cu situaţia de astăzi şi totuşi oamenii aceia au reuşit să ofere oraşului un edificiu cu totul remarcabil, în condiţiile în care autorităţile judeţene de astăzi se chinuiesc de mai bine de două decenii să repare clădirea care anul acesta împlineşte 100 de ani. Foto Palatul administrativ, o capodoperă arhitecturală
„De departe cea mai reuşită clădire , din punct de vedere arhitectural,Palatul Administrativ, din strada Republicii reprezintă acel loc care uneşte, peste timp, oraşul vechi de cel nou. Fără a cădea în nostalgia trecutului, remarcăm că acest monument are un farmec deosebit, fiind o mărturie evidentă a seriozităţii vremurilor de demult”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.
Clădirea este amplasată pe trei pal