Astăzi, Italia aşteaptă să vadă în ce fel se va poziţiona noul premier, Enrico Letta, desemnat ieri de preşedintele ţării să formeze noul guvern. Letta este vicepreşedintele Partidului Democrat, formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile anticipate. El a primit până acum promisiuni că va fi sprijinit de coaliţia de dreapta a lui Berlusconi, dar şi de alianţa premierului demisionar Mario Monti. Negocierile pe care le începe astăzi Letta cu celelalte partide vor fi însă la fel de dificile ca şi pentru candidatul precedent, Pierluigi Bersani.
De la finele lui februarie, diferitele formaţiuni şi coaliţii au tot făcut şi desfăcut jocuri politice fără a reuşi să stabilească vreun acord pentru guvern. Ieri s-a stabilit un nou nume: premier va fi Enrico Letta, de centru-stânga. Letta a fost de mai multe ori ministru - a deţinut inclusiv portofoliul Industriei şi pe cel al politicilor comunitare. Abia desemnat, noul premier a indicat deja că politicile de austeritate nu sunt suficiente în Europa pentru a combate criza. Un semnal că Germania nu va avea în el un partener la fel de facil precum prim-ministrul la final de mandat Mario Monti. “Trebuie schimbată direcţia politicilor europene”, a mai precizat Enrico Letta ieri. A încercat în acest fel să calmeze temerile celor care au votat pentru centru-stânga şi pentru liderul său, Pierluigi Bersani. Acesta din urmă a fost nevoit să renunţe la sarcina de a forma un nou guvern, întrucât negocierile au eşuat din cauza poziţiei sale inflexibile de a forma o alianţă cu dreapta lui Berslusconi.
Acum, vicepreşedintele partidului democrat, Enrico Letta, trebuie să găsească soluţia, dar nu va fi un drum uşor, comentează Deutsche Welle. Berlusconi, mulţumit că rămâne un actor important, a stabilit deja condiţiile, chiar înainte de a fi invitat în guvern. Printre acestea se numără una dintre promisiunil