Grupul german Daimler va investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba. Insa, gigantul auto nu este singurul investitor atras de potentialul orasului transilvanean.
Sebesul este un oras cu o economie dinamica, datorita in mare parte investitiilor externe facute in ultimul deceniu in domeniul prelucrarii lemnului, a confectiilor si marochinariei, care constituie principalele domenii ale industriei locale.
Situat in partea central-sudica a judetului Alba, la intersectia drumurilor nationale DN 7 si DN1, respectiv Sibiu - Cluj–Napoca si Sibiu - Arad, orasul Sebes a fost intemeiat de colonisti sasi veniti din zona Rinului si a Moselei, pe locul unde in antichitate s-a aflat o cetate dacica. Localitatea a devenit in anul 2000 unul dintre cele patru municipii ale judetului Alba, alaturi de Alba-Iulia - resedinte de judet, Aiud si Blaj. Sebes are o suprafata de 11.545 ha, iar populatia sa numara 32.000 locuitori.
Sebesul sasesc a fost unul dintre marile orase ale Transilvaniei medievale, devenind unul din cele sapte burguri ale tarii si important centru mestesugaresc, cultural si industrial, bazat pe prelucrarea lemnului, a pielariei si textila. Primele bresle fiind amintite in 1376.
Si in prezent, municipiul Sebes reprezinta un puternic centru economic in continua dezvoltare, in care investitiile straine reprezinta o pondere foarte importanta. Volumul acestora se cifreaza la aproximativ 500 milioane de dolari, acestea fiind favorizate de situarea ora�ului chiar pe un drum european si existenta unei platforme industriale moderne.
La nivelul principalelor sectoare si ramuri economice, ramura cea mai bine reprezentata este comertul, urmata de ramura serviciilor, dupa numarul de agenti economici. Dupa cifra de afacer