Romania a fost, pe nedrept, acuzata ca a fost la originea scandalului carnii de cal in 2013, insa putini stiu ca din tara noastra a pornit un imens scandal alimentar in 1850, scandal care a dus la distrugerea a sute de mii de conserve de carne, fiind la un pas sa compromita o industrie care se dezvolta puternic. Un britanic a avut o fabrica de conserve in principatul Moldovei, iar cei de la BBC scriu intr-un amplu articol cum a evoluat istoria conservei de carne si cum o descoperire care a schimbat alimentatia a milioane de oameni, era sa fie pusa in pericol de un om iresponsabil pe nume Goldner.
Sute de ani, marinarii au mancat alimente uscate, oribil de sarate sau biscuiti fara gust, iar o mare parte dintre ei mureau malnutriti, astfel ca dupa 1750 cele doua mari puteri navale - Franta si Anglia - si-au dat seama ca trebuie neaparat sa gaseasca o mancare "minune" care sa rezolve problema, noteaza BBC intr-un articol exterem de lung cu titlul "Povestea felului in care conserva de carne era sa nu mai existe".
Articolul prezinta pe larg o istorie a conservei de carne, iar dintrr cele cateva zeci de paragrafe, cateva fac referire la un episod foarte putin cunoscut petrecut pe teritoriul tarii noastre, episod al carui personaj negativ este un britanic fara scrupule care a profitat de mana de lcuru extrem de ieftina, dar mai ales de costul mic al animalelor.
Britanicii fac referire la un episod petrecut pe la 1850 cand un britanic cu origini unguresti si evreiesti, pe nume Stephan Goldner, a deschis o fabrica de conserve de carne in principatul Moldovei si, gandindu-se doar la bani, a neglijat total partea de calitate, urmarea fiind ca sute de mii de conserve destinate marinei britanice au fost aruncate, fiind imposibil de mancat. Mai rau, se banuieste ca membrii unei expeditii arctice au pierit (si) din cauza conservelor.
Un