Spitalele nu primesc mai puţini bani, dar unii directorii nu au înţeles rolul pe care îl au ca manageri, ei putând mări fondurile renunţând la spitalizările fictive şi folosind alocările pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la sută internări pe zi, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a făcut această declaraţie după ce managerii unor unităţi sanitare au spus că banii alocaţi de casele de asigurări de sănătate spitalelor, cu excepţia celor de urgenţă, au scăzut cu procente între cinci şi 30.
"Spitalele nu vor primi mai puţini bani. Cred că managerii spitalelor nu au apucat să citească ultimele documente ale Ministerului Sănătăţii. De aceea, secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană participă la o videoconferinţă cu aceştia, pentru a le explica ceea ce nu au înţeles. De fapt, acei manageri nu au înţeles nimic din rolul pe care îl au ca manageri de spitale. În bugetul FNUASS au crescut sumele pentru ambulatoriile de specialitate, pentru servicii paraclinice, medicina de familie. Prin normele la contractul cadru, managerii pot mări fondurile, prin renunţarea la internări fictive. Pot avea 30 la sută internare de zi", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu a înţeles ce caută anumiţi manageri în fruntea "acelor spitale".
"Cred că meseria de manager este printre cele mai grele. Trebuie să fii manager, nu politruc. Vrem să fim mai exigenţi şi să nu mai plătim cazurile fictive", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Cele mai multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să-şi închidă porţile, pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor, susţin managerii unor unităţi sanitare.
Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cin