Când toată lumea se aştepta ca anul acesta să fie ca oricare altul din ultimii 5, iată că NVIDIA au venit pe piaţă cu o placă video la care nimeni nu se aştepta. Toţi cei însetaţi de informaţie din domeniul plăcilor video au auzit vrute şi nevrute despre un GPU misterios pe care NVIDIA se pregăteşte să îl pună pe piaţă. Se vehiculau zvonuri cum că ar fi vorba de noua serie sau despre o versiune Ultra a lui GTX 680.
Adevărul nu prea atârnă în niciun tal, GTX Titan fiind atât mai performant ca GTX 680 cât şi similar din punct de vedere al arhitecturii. De fapt, Titan este tatăl lui GTX 680. Când NVIDIA au gândit arhitectura Kepler, GTX Titan trebuia să fie GTX 680 şi acesta din urmă modelul mainstream.
Vă imaginaţi ce s-ar fi întâmplat cu piaţa plăcilor video dacă Titan vedea lumina zilei anul trecut? În mod clar AMD ar fi fost puşi în şah-mat. Totuşi, NVIDIA au ales o strategie mai inteligentă şi, astfel, cursul istoriei şi direcţia în care s-a îndreptat piaţa sunt cele pe care le cunoaştem.
Oricum, direcţia în care se îndreaptă piaţa plăcilor video nu arată foarte roz pentru end-user. Acest lucru a fost vizibil încă din momentul lansării GTX 670, o placă video foarte firavă, cu un cost de producţie nu atât de mare pe cât lasă impresia toţi producătorii că este. Să nu mai vorbim de plăcile video inferioare acestui model, care sunt şi mai firave, părând că cu cel puţin două clase inferioare segmentului în care sunt plasate.
Cert este că NVIDIA a plasat plăcile video mai serioase, cu o construcţie solidă şi chiar frumoasă, am putea spune, într-un segment superior high-end-ului pe care îl cunoaştem cu toţii şi, astfel, avem plăci video de referinţă ce costă 4500 Lei.
Este destul de clar că segmentul high-end se vrea a fi cel la care masele nu mai au acces .
În fine, oricât de mult nu ne-ar conveni direcţia în care se îndreaptă ceva anu