Compania OMV Petrom (SNP) a comunicat transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) că sunt perspective "frumoase" în privinţa gazelor din Marea Neagră, a declarat joi şeful Dispecerului de gaze din companie, Mihai Pătârniche, citat de Mediafax.
"Petrom ne-a informat că sunt perspective frumoase", a afirmat Pătârniche, prezent la un seminar pe teme energetice.
El a adăugat, răspunzând întrebărilor presei, că în momentul în care va începe extracţia de gaze în Marea Neagră, vor fi necesare "zeci de milioane" de euro pentru realizarea conductelor care să aducă gazele la ţărm, operaţiune în care este foarte probabil să se inmplice şi Guvernul.
OMV Petrom şi ExoonMobil ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.
Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani.
Extracţia gazelor din Marea Neagră este estimată să înceap spre sfârşitul deceniului.
Întrebat dacă OMV Petrom va putea exporta gazele pe care le va extrage din Marea Neagră, oficialul Transgaz a răspuns afirmativ.
"Dacă România este obtuză, Petrom poate exporta, deşi nu poate face ce vrea pentru că este sub jurisdicţie românească", a afirmat Pătârniche.
Compan