Un grup de savanţi uruguayeni, în parteneriat cu Institutul Pasteur din Montevideo, a anunţat în cursul zilei de ieri naşterea unor oi modificate genetic, a căror particularitate este aceea că sunt fosforescente.
Aceste exemplare sunt primele de acest gen în America Latină.
“Transgeneza asupra acestei specii nu era disponibilă în America Latină şi această reuşită poziţionează Uruguayul la cel mai înalt nivel ştiinţific mondial“,
au subliniat Institutul de Reproducere Animală Uruguay (IRAUy) şi Institutul Pasteur, într-un comunicat comun.
Reuşitele precedente în regiune au fost vaca transgenică producătoare de proteine umane în laptele său, creată în Argentina în 2011, şi caprele modificate genetic în Brazilia, care produc de asemenea proteine pentru uz uman.
Oile uruguayene s-au născut în octombrie 2012 la IRAUy, unde s-au dezvoltat normal, fără a prezenta diferenţe faţă de omoloagele lor netransgenice, a indicat pentru reprezentanții AFP Alejo Menchaca, preşedintele institutului.
Singura lor specificitate vizibilă este fosforescenţa când sunt plasate sub razele ultraviolete, din cauza introducerii în ADN-ul lor a genelor unei meduze.
Operaţiunea nu a avut un scop în sine, ci doar acela de a verifica eficienţa metodei de introducere a unei gene străine în ADN-ul acestor animale.
“Tehnica este foarte eficace pentru că toate oile care s-au născut sunt pozitive. Acum, putem lucra cu o altă genă, care va fi de mai mare interes, pentru a produce o proteină specifică”,
a explicat Alejo Menchaca.
Cercetătorii studiază acum posibilitatea de a lua o genă responsabilă de producerea unei proteine care lipseşte în unele patologii umane (spre exemplu insulina, în cazurile diabeticilor) și de a o încorpora în genomul unei oi, iar aceasta se presupune că o va produce la naştere în laptele său.
Izolarea unei astfel de