Preşedintele François Hollande efectuează prima sa vizită în China, joi şi vineri, cu scopul de a reechilibra schimburile comerciale dintre cele două ţări. El este primul şef de stat străin primit la Beijing de noul preşedinte chinez, Xi Jinping, instalat la putere cu cinci săptămâni în urmă.
China rămâne un vast spaţiu de oportunităţi economice pentru Franţa, care nu este însă explorat la adevărata sa valoare. Cu această convingere merge şeful statului francez în China, precum şi cu câteva cifre comparative în minte. Franţa reprezintă pentru China 1,3% din comerţul său exterior, faţă de 5 procente cât reprezintă Germania. Cu toate acestea, anul trecut, exporturile franceze în China au progresat cu aproape 12%, ceea ce nu a schimbat însă cu nimic sensul în care înclină balanţa comercială franco-chineză: mai precis, deficitul comercial francez în raport cu China este de 26 de miliarde de euro.
La ora la care era candidat la prezidenţiale, François Hollande şi-a expus un proiect conţinând 60 de reforme majore. Pe locul al 13-a figura "noua ordine monetară internaţională". Subiect pe care François Hollande îl va aborda cu gazdele sale chineze, mai ales în contextul în care Parisul precum şi alte capitale occidentale se plâng că moneda chineză, yuan-ul, este subevaluată.
Pentru a reveni la cifre: în prezent 1.200 de întreprinderi franceze sunt instalate în China, unde dau de lucru unui număr de 500 de mii de chinezi. 11 mii de companii franceze îşi exportă produsele în China. O treime din exporturile franceze ţine de domeniul aeronautic, dar Franţa consideră că ar putea fi mai bine reprezentate sectorul nuclear şi cel agro-alimentar. Germania, de exemplu, numără de două ori mai multe întreprinderi în China. Pe de altă parte, chinezii au în jur de două sute de firme implantate în Franţa, dar între 800 şi 900 în Germania.
Să mai adăugăm că Fra