Cotu Grigore este un bistriţean de 32 de ani care după ce s-a ocupat ani buni de tâmplărie şi-a abandonat meseria de bază pentru a se apuca de apicultură, în ciuda faptului că nu ştia mai nimic despre acest domeniu. În câţiva ani însă a ajuns să-şi surprindă cumpărătorii cu miere cu kiwi confiat, cătină, nucă sau migdale.
Bistriţeanul a început aventura apicolă în urmă cu 10 ani, constatând că meseria de tâmplar nu îi aduce venituri suficiente. A început cu 2-3 familii de albine pentru consum propriu, mergând în paralel şi cu tâmplăria, până când a constatat că şi apicultura îi poate da o stabilitate financiară. Acum îşi foloseşte îndemânarea de tâmplar pentru a confecţiona lăzi şi alte obiecte necesare albinelor.
A intrat în acest domeniu neavând niciun fel de experienţă în domeniu, bazându-se exclusiv pe sfaturile apicultorilor mai experimentaţi. După 10 ani a ajuns la peste 100 de familii, care i-au şi permis o diversificare a produselor oferite spre vânzare.
Investiţiile le-a făcut în timp şi tot în timp susţine bistriţeanul că a ajuns să facă şi profit din „alergatul după flori”, care începe încă de la mijlocul lunii mai. Pe timp de iarnă, Grigore ţine albinele în localitatea componentă Unirea, la doi paşi de municipiul Bistriţa, iar vara ia drumul muntelui unde caută diferite flori sau copaci.
Întreaga cantitate de miere o comercializează la târguri, unde ştie că este întâmpinat de oameni care caută o miere de calitate şi nu falsurile care au invadat supermarket-urile. Nici nu a încercat să îşi plaseze produsele în supermarket-uri, pentru că piaţa este suficient de mare încât să nu aibă nevoie de ele.
Deşi majoritatea apicultorilor merg pe varianta clasică de miere, bistriţeanul a încercat câteva combinaţii, care au îmbogăţit gustul, dar au venit şi în sprijinul sănătăţii.
Printre sp