Conducerea Sindicatului Sanitas din Iaşi va avea, săptămâna aceasta, o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pentru a discuta despre subfinanţarea spitalelor de Pediatrie „Sf. Maria“, de Pneumoftiziologie şi de Psihiatrie „Socola“. Reprezentanţii angajaţilor din sistemul sanitar ieşean consideră că lipsa unei finanţări corespunzatoare creează probleme în acordarea drepturilor salariale.
Majoritatea unităţilor sunt nevoite să reducă la maximum cheltuielile. Unele au întârziat plăţile utilităţilor, altele au găsit alternative mai ieftine în ceea ce priveşte medicaţia.
„Sistemul sanitar funcţionează într-o ceaţă totală. Bugetele n-au intrat în posesia spitalelor, angajaţii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru. Nu ştiu ce se va întâmpla cu această ţară“, a spus Viorel Tănase, preşedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iaşi.
Nici Spitalul de Pneumoftiziologie nu stă mai bine cu bugetul, luând în calcul faptul că plata în funcţie de complexitatea cazului a înjumătăţit valoarea bugetului. Spre exemplu, la Spitalul de Pneumoftiziologie, o intervenţie chirurgicală la nivelul toracelui era decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate la valoarea de 4.400 de lei, dar prin DRG (Diagnosis Related Group), o schemă de clasificare a pacienţilor în funcţie de diagnostic, acesta a fost redus la 1.900 de lei.
Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi a întârziat plata utilităţilor şi este nevoit să se descurce cu un buget mult mai mic faţă de lunile anterioare. „Vrem să discutăm cu cei de la CJAS pentru mărirea indicelui, pentru a ne putea acoperi toate cheltuielile. Avem speranţa că vom reuşi“, comentează Alina Vrabie, directorul economic al spitalui.
Spitalele unde tariful pe caz rezolvat a fost scăzut sunt „C.I. Parhon“, Spitalul de Recuperare, cel de Psihiatrie „Socola“, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Gra