Polițiștii au făcut profilul spărgătorului de locuințe: tânăr, sărac și necăsătorit dar specialist în căutarea de victime pe reţele de socializare, precum facebook. Aproape 10.000 de case au fost jefuite în acest an. Sursa: POLIȚIA ROMÂNĂ
Românii se pregătesc de vacanţă, hoţii fac planuri de a le intra în case. Numai în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 9.700 de furturi din locuinţe.
Din acest motiv, Poliţia Română a demarat o amplă campanie de prevenire denumită: "Nu-ţi scăpa casa din ochi!" care se întinde pe o perioadă de trei luni, din mai până în iulie, anul acesta. Cu ajutorul unor actori, oamenii legii au arătat metodele cele mai des folosite de infractori. Unul a intrat în pielea hoţului care se dă drept muncitor şi intră în casele oamenilor. Altul, este hoţul oportunist care intră în locuinţă pe geamul uitat deschis. Hoţul semi-mascat sparge uşa sau fereastra, iar cel intelectual e îmbrăcat la costum şi ţine instrumentele de spargere în geanta diplomat.
Specialiştii de la „Prevenire” spun că aproape 90 la sută dintre hoţi sunt bărbaţi. Majoritatea sunt necăsătoriţi, cu studii medii, recidivişti, cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani.
Programul de lucru
Hoţii de la ţară sunt mai „leneşi”, spun statisticile. Ei se duc la furat abia după ora 18.00 şi „muncesc” până la 4.00.Cei de la oraş sunt matinali şi acţionează după ora 8.00, până la 18.00, când sunt proprietarii la serviciu. Cel mai des se fură bani (29%), aparatură (21,2%), telefoane( 16%) şi bijuterii (13%).
Mai nou, spărgătorii de locuinţe au început să caute ponturi pe reţelele de socializare, în special pe Facebook, unde îşi fac prieteni virtuali. Făloşi, mulţi dintre aceştia se laudă cu ce au acasă, cu cine stau, când pleacă în excursii, informaţii numai bune pentru prădători. Unii chiar postează fotografii din interiorul propriilor locuinţe în ca