La Gala Industriei de carte, colega noastră, Monica Andronescu, a primit Mențiunea specială la categoria „Cea mai bună colecție”, pentru colecția Yorick, de la Editura Nemira.
Lucian Boia a câştigat aseară premiul pentru bestseller românesc, pe 2012, decernat în cadrul Galei Industriei de Carte "Bun de tipar", care s-a desfăşurat în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.Cel mai bine vândut titlu din România, conform datelor primite de la distribuitori a fost "De ce este România altfel".
Într-o atmosferă mai degrabă rece decât fierbinte – deh, "cărţile au suflet", dar orgoliile sunt mari în lumea editorială din România – cele zece categorii la care au existat nominalizaţi şi-au ales învingătorii, unele dintre alegerile juriului fiind şi surprinzătoare şi curajoase în contextul editorial actual. Şi, de ce nu, au lăsat să se vadă o fărâmă din felul cum se fac jocurile în culisele lumii editoriale din România...
Carte lui Lucian Boia, deşi cumpărată de români în peste 40.000 de mii de exemplare, nu a întrunit şi aprecierea specialiştilor juriului Galei, care nu a pariat pe niciunul dintre numele care fac vâlvă în viaţa culturală actuală şi strâng cozi întregi la autografe şi lansări la târgurile de carte, precum Andrei Pleşu, Neagu Djuvara şi Lucian Boia, şi l-au ales pe... Ion Ianoşi pentru "Internaţionala mea", de la Polirom. La această cartegorie, Cea mai bună carte (nonficţiune), Humanitas a fost marele învins. Ca de altfel, şi al întregii Gale, pentru că, din 12 nominalizări, multe la categorii importante, a plecat acasă fără vreun premiu mare. Motiv pentru care nominalizaţii nici n-au fost prezenţi în sală... Să fi bănuit oare?
Şi dacă vorbim de un învins al Galei, putem vorbi şi de un învingător, şi anume Editura Polirom, care a obţinut ambele premii de la categoria Cea mai bună carte, ficţiune şi nonficţiune, Filip Florian, "Toate bufniţele