Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul înalt al solvabilităţii băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară.
Oficialul BNR a explicat, într-un interviu acordat MEDIAFAX că deşi tranzacţia a fost finalizată, deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajaţii Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienţilor.
Cinteză a arătat că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depuinerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.
Prezentăm integral interviul cu directorul general al Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză:
Reporter: Domnule Director, s-a tot dezbătut cu privire la raporturile dintre BNR şi sucursala Bank of Cyprus. În ce măsură cazul a reprezentat o problemă pentru BNR?
Nicolae Cinteză: Da. Legal era o problemă a autorităţii de supraveghere din Cipru. Nu puteam însă rămâne indiferenţi faţă de cei care aveau credite şi depozite la această sucursală. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis în piaţă, cu riscuri majore de afectare a încrederii în bănci şi a stabilităţii sistemului bancar.
Reporter: Spuneţi, implicit, că Banca Naţională a României s-a implicat în modul de soluţionare a acestei probleme?
Nicolae Cinteză: Începând cu 30 martie am fost permanent în contact cu autoritatea de supraveghere din Cipru, cu Autoritatea Bancară Europeană, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI. Totul a decurs perfect.
Reporter: Şi în ce a constat rolul Băncii Naţionale a României?
Nicolae Cin