Astăzi se împlinesc 27 de ani de la accidentul de la Cernobîl, unul dintre cele mai mari dezastre din istorie.
Sursa: AP
După explozia din 26 aprilie 1986, zona din jurul centralei nucleare a fost evacuată în întregime. Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un "sarcofag" de beton. Click pe poze pentru GALERIE FOTO!
SUMARUL ARTICOLULUI Cernobîl și Fukushima, cele mai mari DEZASTRE "provocate de om". COMPARAȚIE ÎN IMAGINIFukushimaUn plan al centralei nucleare de la FukushimaReactorul de la CernobîlUn spital abandonat din CernobîlUn spital abandonat din FukushimaDetalii articole
Peisajul dezolant amintește de tragedia care a schimbat milioane de vieți. Clădirile degradate și obiecte personale abandonate în grabă sunt singurele mărturii de viață din zona care, potrivit experților, nu va mai fi sigură decât peste sute de ani.
BILANȚ. Potrivit statisticilor, peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au fost afectate.
Dezastru cu repetiție
În dimineața zilei de 11 martie 2011, un cutremur puternic și un tsunami au schimbat fața Japoniei. Dezastrul nuclear de la centrala atomică de la Fukushima ce a urmat avea să fie înregistrat drept al doilea cel mai mare din istorie.
BILANȚ. Aproximativ 600 de oameni au murit imediat după cutremurul din martie 2011, însă estimările privind efectele radiațiilor asupra sănătății sunt greu de făcut. Cercetătorii de la Universitatea Stanford susțin că acestea vor provoca de la 300 la 1.000 de decese.
Publicația "Business Insider" a făcut o paralelă în imagini a celor două accidente nucleare. citeşte şi Fukushima