Dupa cativa ani in care tratamentul aplicat crizei din Europa a fost austeritatea - reducerea drastica a cheltuielilor, principalii promotori ai acestei masuri, avand in frunte figura cancelarului german Angela Merkel, se confrunta o presiune din ce in ce mai apasatoare sa renunte la aceste remedii deloc populare si sa gaseasca o cale de a reinstaura cresterea in Europa, se arata intr-o analiza publicata de New York Times.
Sambata, Barack Obama a facut apel la Congres sa puna capat taierilor bugetare "idioate"Vineri, premierul Spaniei Mariano Rajoy, care inainte a promovat taieri drastice la bugetul de stat, a devenit cel mai recent lider european care respinge tintele de reducere a deficitelor din UE.
Este ultima piesa dintr-o serie intreaga de evenimente care au avut loc in acest sens in Europa - o decizie in justitie impotriva reducerilor de posturi in Portugalia; un viitor premier pozitionat contra austeritatii in Italia; intensificare indoielilor in randul europenilor de rand dar si a Fondului Monetar International - care au fortat oficialii de la Bruxelles sa admita ca este nevoie de o masura care sa se concentreze pe politici de crestere si mai putin pe ceea ce criticii numesc fixatie pentru datorii si deficit.
Insusi Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca blocul comunitar ar trebui sa puna mai mult accent pe politicile de stimulare a cresterii economice pe termen scurt si mai putin pe diminuarea cheltuielilor bugetare. Intr-un discurs sustinut luni, Barroso a declarat ca politica de austeritate urmata de Uniunea Europeana in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona.
Fondul Monetar International a declarat, saptamana trecuta, ca blocul comunitar ar trebui sa relaxeze masurile de austeritate, aceeasi solicitare fiind facuta de mai multe state din afara U