“In luna aprilie, pretul graului si cel al porumbului au coborat, pe pietele internationale, la cotele anterioare marii secete din 2012, pe fondul unor semnale pozitive privind productia pe anul in curs in mai multe regiuni mari producatoare de cereale. Alte marfuri alimentare- soia, zaharul si cafeaua Arabica- s-au ieftinit, la randul lor pe pietele internationale, in acest an, cu procente cuprinse intre 4-12%, in timp ce pretul orezului a fost mai putin volatil, ramanand la un nivel aproximativ egal in prezent cu cel de la inceputul anului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Anul trecut, in principal seceta, dar si alte conditii meteo nefavorabile manifestate in diferite zone ale lumii, au urcat pretul graului la un nivel neatins din 2008 si au crescut cotatia porumbului la un maxim istoric. SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a inregistrat cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani. Valul de caldura din Sudul si Estul Europei a afectat grav recolta de cereale din regiune; in UE, Rusia, Canada si Australia au fost, de asemenea, conditii meteo extreme. In numai 2 luni, respectiv din 22 iunie pana la 21 august, pretul porumbului a crescut cu peste 50%, iar graul a avut vara trecuta o performanta similara. In cea de-a doua parte a anului 2012 s-au inregistrat corectii importante ale cotatiilor, dar, per ansamblul anului trecut, preturile acestor cereale pe bursele internationale au crescut: graul cu cca 17%, iar porumbul cu aproape 6%.
De la inceputul anului 2013 si pana in prezent (la sfarsitul zilei de 24 aprilie), cotatia porumbului a scazut cu aproximativ 12,6%, iar cea a graului cu cca 12%, ajungand la niveluri din iunie 2012. Conditiile meteo favorabile din SUA, cel mai mare producator producator si e