Un sărut pasional se poate solda cu o infecţie care te va ţine la pat, cu dureri de cap şi febră. Acelaşi necaz poate da peste tine şi dacă mănânci sau bei după o persoană contaminată cu virusul Epstein-Barr, cel care provoacă “boala sărutului” (bine de reţinut, mai ales că urmează o perioadă cu mese festive, la care participă multă lume). Ca să nu-ţi strici sărbătorile, dr. Elena Mihai îţi spune cum să eviţi această afecţiune şi, la nevoie, cum să o tratezi. Un sărut pasional se poate solda cu o infecţie care te va ţine la pat, cu dureri de cap şi febră. Acelaşi necaz poate da peste tine şi dacă mănânci sau bei după o persoană contaminată cu virusul Epstein-Barr, cel care provoacă “boala sărutului” (bine de reţinut, mai ales că urmează o perioadă cu mese festive, la care participă multă lume). Ca să nu-ţi strici sărbătorile, dr. Elena Mihai îţi spune cum să eviţi această afecţiune şi, la nevoie, cum să o tratezi.
Părinţii mai grijulii (şi mai informaţi) îşi sfătuiesc copiii adolescenţi ca, la prima întâlnire, înainte de primul sărut, “să mângâie” gâtul partenerului/ partenerei. Iar dacă dau de ganglioni proeminenţi, să renunţe la momentul tandru. Asta pentru că inflamaţiile din zona gâtului sunt unul dintre simptomele mononucleozei infecţioase, numită popular “boala sărutului”.
Se transmite şi prin veselă. Deşi nu e la fel de contagios ca virusurile care declanşează răceala sau gripa, Epstein-Barr rămâne, şi el, un virus de temut, fiindcă se transmite prin salivă şi prin mucus: în principal, prin sărut, dar şi prin veselă sau tacâmuri folosite în comun şi (deşi rar) prin tuse.
Simptomele te păcălesc. Trece destul timp, între patru şi şapte săptămâni, până când apar primele semne şi, oricum, ele pot fi înşelătoare: durerile de cap, inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, durerea în gât, respiraţia dificilă sau oboseala pot fi puse uşor pe seama