Ancheta în dublul atac de la Boston demonstrează lipsa de eficienţă a sistemelor de combatere a terorismului din SUA, gestionate de agenţii uneori ‘concurente’ pentru a urmări posibile ameninţări înainte ca acestea să ia o întorsătură dramatică, estimează experţi americani, informează vineri AFP.
Atunci când Tamerlan Ţarnaev, cel mai mare dintre cei doi fraţi suspectaţi în atacurile de la Maratonul din Boston, ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, a plecat în Rusia în 2012, călătoria a fost descoperită de către Departamentul de Securitate Internă (DHS), însă nu şi de FBI.
Şi, în pofida semnalării prezenţei sale de către Rusia şi a plasării sale, la cererea CIA, pe o listă privind potenţiali terorişti, revenirea sa în SUA a trecut complet neobservată.
‘Sistemul nu a mers din cauza ortografierii diferite a numelui său şi, din cauza unui sistem prea complicat, s-a ratat posibilitatea depistării unei ameninţări’, a declarat Christian Beckner, director adjunct al Institutului politic pentru securitate naţională de la Universitatea George Washington.
‘Problema este că el nu se află pe o singură listă, ci pe mai multe’, a explicat la rândul său Michael German, un fost agent FBI, în prezent specializat în combaterea terorismului în cadrul Uniunii Americane pentru Apărarea Libertăţilor Civile (ACLU).
Iar ‘aceste liste sunt mult complicate de numărul mare de persoane nevinovate şi de informaţii greşite pe care chiar forţele de ordine nu le găsesc fiabile’, a afirmat el.
Principala listă, cea a Centrului Naţional Antiterorist (NTC), denumită TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), conţine o jumătate de milion de nume. ‘Nu cred că cineva îşi poate imagina că există o jumătate de milion de terorişti’, a afirmat Michael German.
FBI-ul are de asemenea o listă de supraveghere, DHS – o alta, mai există cea a vamei sau cea care in