Elevii cu vârsta de 15 ani vor fi evaluați încă o dată în cadrul Programul internaţional din domeniul educaţiei, pentru a li se verifica competențele de bază. În anii trecuți, țara noastră a obținut rezultate dezastruoase și numai o minune ar putea schimba situația. Taxa de participare, în jur de 142.000 de euro, va fi acoperită de la bugetul de stat. Sursa: Vlad Stănescu
178 de şcoli din ţară au organizat testarea elevilor în cadrul proiectului OECD-PISA 2012, ale cărui rezultate vor fi făcute publice abia în luna decembrie a acestui an. În testarea anterioară însă, din 2009, România a ocupat un rușinos loc 49 din 65.
În ciuda eșecurilor repetate, care arată că elevilor noștri le lipsesc competenţele-cheie, esenţiale pentru continuarea studiilor sau pentru integrarea pe piaţa muncii, ministerul Educației a anunțat că țara noastră va participa și la examinarea din 2015.
'Taxa privind participarea României la Programul Internaţional din domeniul educaţiei, dezvoltat de OECD - PISA 2015, în cuantum de 142 000 euro, plătibili către OECD în patru tranşe anuale, se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei Naţionale, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Cheltuielile de administrare internă a programului se asigură de către CNEE din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat', prevede proiectul, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Cum se desfăşoară examenul
Elevii primesc o broşură de test cu durata de două ore, conţinând atât itemi ce vizează competenţele de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice ce pot fi întâlnite în viaţa adultă (75%), cât şi itemi de citire/lectură (15%) şi ştiinţe (10%).
Sarcinile de lucru au ca punct de pornire texte non-literare, grafice, diagrame, hărţi, imagini, reprezentări schematice etc. De asemenea, elevii primesc pentru comple