Profesorul universitar doctor Vitalie Belousov (foto), fondatorul şcolii de inventică, a fost elev al Liceului “Roman-Vodă” din Roman. Este unul dintre cei mai prolifici şi mai importanţi inventatori ai României, recunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare.
Fost rector al Universităţii Tehnice din Iaşi, Vitalie Belousov a primit 123 de brevete în România, Eleveţia, Franţa, Germania, Italia, SUA şi a obţinut 71 de medalii de aur, şapte ordine europene şi de stat, precum şi nouă titluri internaţionale. Este autorul a 250 de lucrări ştiinţifice.
Elevul profesorului Alexandru Cojocaru a ajuns director general al Institutului Naţional de Inventică din Iaşi
Vitalie Belousov s-a născut la 2 mai 1930, în localitatea Bălţi. Cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, în 1940, a însemnat un moment de cotitură pentru familia Belousov. Tatăl său a fost arestat de autorităţile sovietice şi deportat într-un lagăr de exterminare din regiunea Kirov. La scurtă vreme, mama lui Vitalie Belousov a trecut în lumea celor drepţi, lăsând în urmă patru copii orfani. “A fost cel mai greu moment al vieţii mele. Am fost crescut de sora mea mai mare şi de cumnatul meu”, a declarat, într-un interviu realizat cu câţiva ani în urmă, Vitalie Belousov.
Cursurile liceale le-a făcut la licee din Târgu-Jiu, Odorhei şi Roman. Elev al Liceului “Roman-Vodă” din Roman, Vitalie Belousov a fost remarcat de profesorul de matematică Alexandru Cojocaru.
Visul tânărului Belousov era să piloteze avioane. Cum la Iaşi nu exista secţie de aeronautică, s-a înscris la Facultatea de Mecanică. După absolvirea facultăţii, în 1953, Vitalie Belousov a fost angajat ca asistent în cadrul Institutului Politehnic din Iaşi, ajungând până în vârful ierarhiei instituţiei de învăţământ superior. A ocupat funcţia de rector în perioada 1990 – 1996 şi de director general al Instit