Chiar dacă este primăvară, persoanele cu tenul sensibil ar trebui să îşi ia deja măsuri de precauţie încă de pe acum pentru a evita neplăcutele arsuri solare. Utilizarea îmbrăcăminţii adecvate şi a cremelor solare sunt primele măsuri de protecţie pentru a evita insolaţiile şi arsurile solare. Radiaţiile ultraviolete au efect cumulativ, astfel încât întreruperea expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor.
“Despre creme solare se pot vorbi multe dar ne interesează trei lucruri esenţiale: intensitatea protecţiei, ingredientele şi modul de aplicare. Intensitatea fotoprotecţiei este cuantificată de un coeficient de protecţie notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor), cu atât mai mare ca valoare cu cât fotoprotecţia este mai eficientă. În funcţie de tipul de piele şi de condiţiile de expunere, alegeţi factorul de protectie potrivit”, recomandă medicii.
Antioxidanţi precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E, ajută pielea să se apere de radicalii liberi apăruţi din cauza radiaţiilor UV. Loţiunea protectoare se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a permite acesteia să intre bine în piele şi la fiecare iesire din apă.
Modificările patologice la nivelul pielii pot fi temporare, după expunerea unică de peste 30 de minute, şi constau în variate fotodermatoze sau ireversibile. Expunerile repetate şi prelungite la soare pot produce îmbatrânirea prematură a pielii sau chiar cancer de piele.
Chiar dacă este primăvară, persoanele cu tenul sensibil ar trebui să îşi ia deja măsuri de precauţie încă de pe acum pentru a evita neplăcutele arsuri solare. Utilizarea îmbrăcăminţii adecvate şi a cremelor solare sunt primele măsuri de protecţie pentru a evita insolaţiile şi arsurile solare. Radiaţiile ultraviolete au efect cumulativ