Bucataria internationala cuprinde numeroase preparate care mai de care mai exotice si savuroase. Cu toate astea, nu putine dintre acestea ascund pericole foarte greu de evitat. Este adevarat ca riscurile se pot inlatura prin modul de preparare, insa tot ai nevoie de o mare doza de curaj pentru a consuma cele mai periculoase mancaruri din lume.
Iata care sunt 10 dintre cele mai relevante exemple in acest sens, conform Travel+Leisure.
Fugu, Japonia
Pestele Fugu sau Puffer Fish, cum mai este cunoscut, devine letal atunci cand nu este preparat corect. Chiar si cei mai iscusiti bucatari au nevoie de o ucenicie de 3 ani pentru a deprinde secretele prepararii acestui peste.
Un peste Fugu incorect pregatit contine tetrodotoxina, o substanta care paralizeaza muschii si duce la asfixiere. Nu exista antidot contra acestei toxine.
Crab, America Latina
Crabul, ca de altfel si crevetii, scoicile, midiile si stridiile pot cauza holera. Si de asta data, modul de pregatire este extrem de important. La inceputul anilor '90, mai multi turisti americani s-au imbolnavit de holera dupa ce au consumat crab. Holera in sine nu cauzeaza moartea, insa deshidratarea, unul dintre simptome, da.
Casu Marzu, Sardinia
Vestita branza cu larve a fost interzisa de UE. Cu toate astea, se pare ca branza Cazu Marzu inca mai poate fi achizitionata de la ciobani, localnicii din Sardinia pastrand-o pentru ocazii speciale. Ei sustin ca branza este sigura atat timp cat larvele din branza sunt in viata, organisme care actioneaza in procesul de fabricatie ca un fel de catalizator in procesul de fermentare.
In ciuda gustului foarte bun, branza poate duce la voma, diaree, crampe etc, simptome care trec la un anumit interval, fara interventie medicala.
Creier de mai