Pentru că Uniunea Europeană se confruntă probabil cu cele mai mari probleme de la înfiinţare, jurnalişti de la publicaţii de prestigiu din cele mai mari şase ţări europene au încercat să vină fiecare cu câte o idee pentru o Uniune mai bună. Publicaţia britanică The Guardian le-a adunat:
Combaterea birocraţiei şi reformă la nivel administrativ
Săptămâna trecută, Olli Rehn şi Viviane Reding, doi comisari europeni, au fost nevoiţi să piardă 10 ore pe drumul dintre Strasbourg şi Bruxelles doar pentru că sediul parlamentului european din capitala Europei era pustiu. Regulile spun că parlamentarii trebuie să participe la 12 zile de sesiuni pe an în oraşul francez, scrie de la Bruxelles Ian Traynor, de la The Guardian.
„Este un proces atât de absurd, risipitor şi ineficient“, a spus Edward McMillan-Scott, reprezentant al Marii Britanii în Parlamentul European.
Reformarea UE, a structurilor, instituţiilor, salariilor şi beneficiilor este o propunere care rezonează cu iritarea populaţiei împovărată de austeritate, oamenii dorind ca şi oficialii europeni să aibă parte de acelaşi tratament. În total, 56.000 de persoane lucrează pentru UE, iar costurile de administrare se ridică la nouă miliarde de euro anual.
O armată comună europeană
Opinia publică este surprinsă să vadă că diferite ţări europene, membre ale aceleiaşi uniuni, funcţionează fără o strategie comună sau fără un front comun real, scrie Philippe Richard de la publicaţia franceză Le Monde. Cu toate acestea, Europa este încă văzută ca un actor pe scena lumii şi i se solicită de multe ori să intervină atunci când SUA şi NATO nu vor sau nu pot, spre exemplu în Africa. Cele 20 de misiuni conduse de UE au mai mult caracter civil decât militar. Operaţiunea Atlanta, prima operaţiune navală a UE în care nave de război ale mai multor ţări