Anul acesta se împlinesc 68 de ani de când s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial. În toată ţara mai sunt câţiva dintre surpavieţuitorii conflagraţiei mondiale, ale căror poveşti încă mai amestecă mirosul de sânge rânced cu cel al prafului de puşcă.
Adevarul.ro vă prezintă „poveştile de război“ ale ultimilor eroi ai ţării, ale celor care au luptat pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.
Generalul Alexandru Tudora, eroul de la Oarba de Mureş
Generalul Alexandru Tudora a venit în Bucureşti pentru a lucra ca strungar la o uzină la vârsta de 15 ani. Lucrează ca ucenic timp de patru ani, după care este chemat la oaste în luna mai a anului 1944. La vârsta de 21 ani, în august 1944 pleacă pe front.
Este trimis în mijlocul războiului dintre trupele române şi cele germane, pe frontul de vest, de la Oarba de Mureş. Generalul Alxandru Tudora este pus în funcţia de agent de legătură la Biroul 3 OPERAŢII, Regimentul 3 Dorobanţi (Olt), din organiza Diviziei 11 infanterie.
Scurgerea anilor nu a şters din memoria generalului clipele cumplite trăite în urma atacurilor, care erau de două şi de trei ori pe zi. Trupele germane ocupaseră Dealul Sângoirgiu şi atacau fără oprire.
Generalul povesteşte astăzi, la vârsta de 90 de ani despre momentele cele mai grele de pe front. Unul dintre aceste momente l-a trăit când a fost trimis în misune pentru formarea capului de pod de la nord de Mureş.
Din cauza ploilor care nu se mai opreau, Mureşul crescuse foarte mult, la care se mai adăugau şi tragerile de artilerie ale inamicului german. A trecut Mureşul cu un mijloc de transport improvizat din portiţe. Generalul recunoaşte pentru adevarul.ro că pericolul care îl pândea la tot pasul îl îngrozea.
Cu toate acestea, trebuia să-şi ducă la bun sfârşit misiunea, ceea ce a şi făcut, fiind felicitat şi propu