Cei mai puțin tineri, dar încă sprinteni la minte, își pot aminti engleza fostului președinte Iliescu (ză dacs com from ză tracs).
Confit de rață cu fasole
Mie-mi revine în gând de fiecare dată când gătesc raţă. N-am ce face, am fost marcat, asta- i treaba. Totuşi, asta nu mă împiedică să mă bucur de rezultatele muncii mele, măcar atunci când nu gătesc raţa pentru alţii. Ieri am cumpărat patru pulpe de raţă pe care m-am gândit să le fac în felul acesta:
● Le-am spălat, uscat şi apoi frecat cu sare şi piper.
Pulpele de rață, frecate cu sare și piper
● Am scurs zeama de pe 300 de grame de fasole fiartă (cea proaspătă, cu bob mare, e 16 lei kilogramul în Cluj, să faci cu nervii, nu alta).
● Am spălat bine roşiile, multe şi de multe soiuri. Ardeii iuţi sunt din căpătat, deci cu atât mai buni.
Fasolea, roșiile și verdeața
● Am uns bine o cratiţă rezistentă la cuptor cu untură de raţă şi am tăvălit pulpele prin untura asta.
● Am acoperit pulpele cu roşii, arpagic tocat, busuioc şi usturoi. Am pus cratiţa în cuptorul încins, am redus temepratura la minim şi am lăsat pulpele să se coacă în zeama roşiilor şi untura despre care vă vorbeam, preţ de trei ceasuri.
● Am pus apoi fasolea peste pulpe şi am lăsat cratiţa în cuptor încă un sfert de oră. A ieşit combinaţia asta între confit de canard şi chili con carne, absolut fabuloasă. De o încercaţi, să-mi spuneţi cum v-a ieşit. Să fiţi sănătoşi!
Fasolea peste pulpe 15 minute la cuptor
Adrese:
www.adihadean.ro
Facebook:https://www.facebook.com/AdiHadean
Twitter:www.twitter.com/adihadean
(Text apărut în "Evenimentul culinar", publicaţie exclusiv print, ce se distribuie lunar împreună cu Evenimentul zilei)