Personalitate marcantă a Călăraşiului în perioada interbelică, Eugen Cialîc, unul dintre cei mai destoinici primari, a reuşit să transforme oraşul de pe malul Borcei într-o veritabilă capitală culturală a României.
Pragul casei sale, situată în strada Vânători nr.127, una dintre celebrele locuinţe ale urbei, a fost trecut de o pleiadă de intelectuali, artişti şi oameni politici ai vremii. Se pare că aici, Ionel Teodoreanu a descoperit „parfumul Medelenilor”. În lucrarea sa despre Cialîc, profesorul Nicolae Ţiripan, directorul Arhivelor călărăşene notează, pe baza însemnărilor furnizate de fiica primarului-avocat, Rodica Getta Constantinescu, faptul că în anii 30, numeroase personalităţii ale culturii româneşti au poposit la Călăraşi, graţie prieteniei cu Cialîc. „Profesorul Nicolae Iorga, însoţit de soţia şi fiica sa, dar şi Panait Istrati, Mircea Eliade, Victor Eftimiu, Ion Minulescu, Ionel Teorodreanu, Virgil Carianopol, toţi au fost oaspeţii primarului.
O seară minunată, la finalul turneului
Nici artiştii teatrele bucureştene nu uitau niciodată să treacă în drumurile lor Călăraşiul. „Nu uit spectacolul Hamlet jucat cu George Vraca, Nataşa Alexandra, Lily Carandino, George Demetru sau piesele cu Ciprian Iancu Brezeanu, Gaby Michăilescu sau Tudorică Muşatescu cu soţia sa, Sabina, care lăsau la urmă urbea de pe malul Borcei ca să poposească în casa Cialîc, să se bucure de o seară minunată la finalul turneului obositor”, sciar Rodica Getta Constaninescu, fiica lui Cialîc, la 5 iulie 2005.
Casa a fost demolată
Astăzi, această casă, cu o istorie atât de bogată, nu mai există. „Ar fi putut servi ca secţie a muzeului călărăşean, care duce lipsa unor asemenea spaţii, sau în alte scopuri culturale, cu o cameră memorială „Eugen Cialîc”, dar a fost demolată din cauza pasivităţii autorităţilor care n-au făcut nimic pentru a fi înscrisă pe lista mo