Autorităţile de la Chişinău organizează astăzi, 26 aprilie, mai multe acţiuni de comemorare a victimelor de la Cernobîl. Acţiunile vor începe cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Solicitat de IPN, specialistul principal din cadrul Direcţiei social-umanitară şi relaţii interetnice din cadrul Primăriei Capitalei, Gheorghe Bâlici, a menţionat că activităţile comemorative vor începe la ora 10.00. După depunerile de flori, participanţii vor organiza un marş comemorativ din centrul oraşului până la strada Trandafirilor din sectorul Botanica, la scuarul memoriei victimelor catastrofei de la Cernobîl. Marşul se va încheia cu un miting de comemorare, care va ţine jumătate de oră, după care cei prezenţi vor fi transportaţi cu mai multe microbuze la un restaurant din capitală, unde va fi organizată o masă de pomenire.
Pe 26 aprilie 1986, la 1.23 noaptea, la Centrala de la Cernobîl s-a produs o explozie, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.
Secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea persoanelor afectate. Listele erau incomplete şi ulterior autorităţile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiaţie” în certificatele de deces. Raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că aproximativ 6,6 milioane de persoane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul indică 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticaţi în 2002.