Reuters analizează boom-ul tehnologic şi de talente apărut în Bulgaria şi România, vorbind şi despre evoluţia unui hacker român, devenit între timp angajat al unei firme de securitate.
TinKode era un hacker care a intrat în serverele Pentagonului, ale NASA şi în cele ale Marinei Britanice. Între timp el s-a angajat la firma CyberSmartDefense ca expert pe securitate. Răzvan Cernăianu folosea numele de TinKode şi pentru că a intrat în sistemele guvernamentale şi a arătat vulnerabilităţile acestora a primit doi ani de închisoare cu suspendare. „Eram foarte pasionat de ceea ce se numeşte audit de securitate. În plus, trimiteam mesaje către acele instituţii pentru a rezolva problemele”, spune Cernăianu pentru Reuters.
În analiza Reuters, Cernăianueste prezentat ca un hacker din aceeaşi generaţie cu cei din Râmnicu Vâlcea, deşi acum lucrează la un birou curat din cadrul unei companii respectate. „Nu angajăm hoţi. Nu ne este frică de oameni ca Radu. Le folosim inteligenţa şi expertiza”, a declarat CEO-ul CyberSmartDefense, Mădălin Dumitru.
Creştere accidentală
Materialul de pe reputata agenţie de presă vorbeşte despre cum s-a născut talentul informatic în România şi Bulgaria, mai ales pentru că mai multe companii fac outsourcing aici, printre care Oracle, SAP, IBM sau HP. De asemenea, exemplele de succes date sunt compania GeCAD a lui Radu Georgescu, care a dezvoltat şi vândut antivirusul RAV şi Softwin, creatoarea Bitdefender.
„Expertiza este în mare parte accidentală. În anii `80, Ceauşescu a susţinut cercetarea în IT şi educaţia tehnică pentru a promova mândria naţională. După 89 pirateria a fost în floare, mai ales pentru că oamenii nu-şi permiteau software original”, se arată în materialul Reuters.
Reuters menţionează că România şi Bulgaria au o creştere mult mai mare decât restul ţărilor din Europa de Est în domeniul IT, cu o creşte