Pâinea este alimentul de bază al românilor. Înainte de 1989, consumul mediu de pâine în țara noastră era de 130 kg./anual/pers., în 2011 era de 97 kg., iar în 2012 a ajuns la 200 kg., astfel, România fiind țara cu cel mai mare consum de pâine din U.E. Ca o comparație, britanicii consumă 14 kg./anual/pers, iar media europeană este de 61,5 kg./anual/pers.
De ce este România fruntașă în acest clasament?
Simplu, din cauza sărăciei, mulți oameni nu își permit să mănânce sănătos și diversificat și mănâncă foarte multă pâine. Dar nu doar sărăcia este de vină, ci și dezinformarea provenită din partea autorităților (care doresc dezvoltarea acestei industrii cu orice preț) venită pe fondul lipsei de educație (mai ales nutrițională) a românilor.
Istorie
Dacă ai copilărit la țară, cu siguranță îți aduci aminte de pâinea coaptă de bunica ta, care mirosea superb, avea un gust extraordinar și era foarte sățioasă. Acea pâine era cu adevărat naturală. Ingredientele folosite erau: făină de grâu/secară integrală, naturală (cerealele nu erau stropite, ca acum), maia, apă, sare și multă dragoste. Da, dragostea era un ingredient fără de care nu se putea fabrica pâinea, deoarece maiaua trebuie “hrănită” foarte des și are nevoie de timp pentru a crește (de la 3-5 zile până la 1-2 săptămâni).
Treptat, maiaua a fost înlocuită de drojdie, care, de asemenea, era crescută natural. Ingredientele folosite erau: faină, apă, drojdie, sare, zahăr, ulei. În timp, drojdia nu a mai fost crescută natural, ci pe pat de azot, astfel, pâinea devenind tot mai greu de digerat de sistemul nostru digestiv.
Astăzi, sunt folosite ingrediente precum: făină de grâu ultra-rafinată (grâul este stropit în exces), făină de soia (99% din soia este modificată genetic), grăsimi hidrogenate, zahăr rafinat, “E-uri” (acidifianți, corectori de aciditate, emulgatori, conservanți, col