Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş va derula, în perioada 23 aprilie – 4 mai, pe întreg teritoriul judeţului, un program de activitate adaptat la specificul activităţilor comerciale cu animale vii şi produse de origine animală şi nonanimală, cu ocazia sărbătorilor pascale.
Măsuri sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
Dr. Radu Popa, directorul DSVSA Timiş, a precizat că, în aceasta perioadă, este asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, conform programului de lucru afişat la punctele de control sanitar veterinar din pieţele agroalimentare, program în care se menţionează persoana responsabilă şi numărul de telefon, la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
D.S.V.S.A. Timiş a notificat în scris toate primăriile, precum şi S.C. PIEŢE S.A. Timişoara, despre condiţiile minime de funcţionare a punctelor de tăiere miei. Astfel, în conformitate cu prevederile normelor în vigoare, autoritatea sanitară veterinară judeţeană autorizează amenajarea temporară a unor spaţii în care să fie asigurate condiţiile de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor şi iezilor. În acest sens, primăriile şi respectiv SC PIEŢE SA au obligaţia să anunţe DSVSA în scris despre intenţia de amenajare a unor astfel de spaţii, în vederea verificărilor necesare, privind condiţiile de igienă şi ulterior asigurarea şi organizarea personalului de specialitate pentru supravegherea sanitară.
Cerinţe sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la comercializarea animalelor vii si produslor din carne:
1. Mieii şi iezii destinaţi comercializării, inclusiv tăierii în abatoare sau puncte de tăiere, trebuiesc identificaţi prin crotaliere şi însoţiţi de formular de mişcare, emis de medicul