de Laura BUCIU
26 aprilie 2013 22:42
1 vizualizare
A-A+ Evitaţi zonele infestate cu căpuşe, iar dacă ieşiţi la iarbă verde, îmbrăcaţi-vă în haine deschise la culoare, care să vă acopere tot corpul! Acesta este avertismentul pe care îl fac medicii epidemiologi, mai ales acum, când, în minivacanţa de Paşti şi 1 Mai, un număr mare de persoane petrec în natură şi riscă să fie înţepate de căpuşe.
În cazul în care sibienii vor ieşi în parc sau în spaţii deschise, este bine să poarte haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută, prin contrast, la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, a tricourilor, bluzelor sau cămăşilor cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. De asemenea, ar trebui să se aplice în mod repetat, la 1 - 3 ore, un spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată), medicii Institutului de Sănătate Public[ recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
Pentru îndepărtarea căpuşelor, în cazul înţepăturii, trebuie să vă prezentaţi la un cabinet medical. Căpuşele trebuie scoase imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă, căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o