Medicii specialişti vă învaţă cum să vă protejaţi de aceste insecte.
Odată cu încălzirea vremii, numărul persoanelor care s-au prezentat la spitalele din judeţul Neamţ cu muşcături de căpuşă a început să crească. Săptămânal, cel puţin un pacient a avut nevoie de îngrijiri medicale din acest motiv, iar medicii spun că numărul lor va creşte şi mai mult în această perioadă. Având în vedere că se aşteaptă ca, la începutul lunii mai, un număr mare de persoane să petreacă zilele libere în natură, la iarbă verde, Ministerul Sănătăţii transmite către populaţie recomandări pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi consecinţele neplăcute – şi, uneori, grave – ale acestora.
Astfel, specialiştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă, totuşi, se iese în parc sau în spaţii deschise, este bine să se poarte haine de culori deschise, care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută, prin contrast, la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă aplicarea repetată, la un interval de până la trei ore, a unui spray pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
Pentru îndepărtarea căpuşelor, este recomandat să vă prezentaţi la un cabinet medical. Căpuşele se scot imediat, evitând strivirea acestora. De regulă, căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Căpuşele se scot prin tragere uşoară şi continuă, cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau d