Oare sunt francezii leneşi? E o întrebare pe care şi-o pune pe coperta ultimului său număr Le Point. Revista conservatoare franceză încearcă să şi răspundă la întrebare publicând un amplu dosar pe această temă. Conculzia este da, francezii sunt puturoşi.
Toată lumea îşi aminteşte de recenta scrisoare adresată de un patron american al unei firme de cauciucuri ministrului francez al productivităţii Arnaud Montebourg: "Salariaţii francezi stau o oră la masă şi în pauze, trei ore discută şi alte trei ore muncesc" De o manieră mai puţin brutală, economistul şef de la OCDE - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - afirma în noiembrie anul trecut că "cu toate că muncitorii sunt foarte productivi în Franţa pentru fiecare oră muncită, ei nu lucrează destul comparativ cu alte ţări din OCDE". Plecând de la aceste premise, Le Point a decis să ancheteze, recunoscând de la bun început că din cifrele statistice fiecare poate scoate ce vrea, ce-l aranjează mai bine. Timpul de lucru de exemplu, se poate măsura astfel: "durată normală de lucru", "durată legală de muncă", "timp obişnuit colectiv de lucru", "durata plătită de lucru", "durata efectivă de muncă", "număr de ore de lucru pe cap de locuitor", etc. Labirint ce dă naştere evident la calcule sau rezultate diferite, unele surprinzătoare. Astfel, în 2009, Institutul Naţional de Statitisci din Franţa spunea că francezii muncesc 1444 de ore pe an. OCDE era mai darnic şi evocă 1554 de ore în timp de Eurostat vorbea de 1601 ore de lucru. Acelaşi organism european afirmă însă că potrivit acestui calcul poporul cel mai muncitor din Europa ar fi ... Grecia ceeace puţină lume e dispusă să creadă.
Compilând diversele cifre, Le Point afirmă deci că salariaţii francezi cu normă întreagă - 72 la sută din total - lucrează mai puţin decât germanii, italienii şi englezii. Doar finlandezii ajung puţin în urma fr