Cu indemanare, creativitate si rabdare, maramuresenii pot realiza decoratiuni de Pasti cu totul inedite. Artizanii din Baia Mare fac in aceste zile demonstratii publice, in mai multe puncte din municipiu, iar una dintre lectiile care atrag cei mai multi curiosi e cea de impodobire a oualor. Tehnicile nu sunt dintre cele traditionale si nici materialele, pentru ca mesterii folosesc canepa, dantela, panglicile sau chiar floricele din hartie pentru a da o noua fata sarbatorilor.
Artizanii prezenti pe strazile municipiului recunosc ca ideea de a impodobi locuintele cu oua decorative e un obicei preluat din strainatate, insa spun ca ea inceput sa prinda din ce in ce mai mult si la noi. Dovada sunt baimarenii care petrec ore in sir in atelierele de creatie deschise inaintea sarbatorilor, pentru a invata cum se pot orna ouale.
“Pe la noi, podoabele astea nu au fost un obicei. Incondeiatul oualelor da, dar vad ca incep sa prinda radacini si aceste idei, si e bine, zic eu, pentru ca nu numai de Craciun trebuie sa avem ornamente in casa , ci si de Pasti”, a relatat, pentru eMaramures, artizana Katalin Balint.
Cei care vor sa aduc un aer chic - usor vintage - pe masa de Pasti pot opta pentru oua din plastic accesorizate cu dantela, pene, panglici si bucati de servetel. Pentru a oferi o tenta “glamour”, specialistii recomanda pentru decorarea caselor si ouale din polistiren , acoperite cu paiete sau margele. Ultimele sunt, de altfel, preferatele copiilor care frecventeaza astfel de cursuri.
“Eu, de plilda, am lucrat pe un ou din plastic transparent facut din doua parti. In interiorul primei parti am lipit hartia de orez prin tehnica servetelului iar pe cea de-a doua am colorat-o si am umplut-o cu pene. Dupa, am lipit cele doua parti si am mai decorat un pic cu vopsele acrilice pentru a fi mai chic”, a explicat Katalin Balint. @N_