Se scrie un nou episod din istoria celebrului pod peste Dunăre (de la Brăila - Galaţi). Astăzi, la sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Bunea Stancu, a declarat că acest proiect este „bancabil“ şi că ar putea deveni realitate.
Problema de până acum, spune Bunea Stancu, s-a rezolvat. Vestea bună este că până acum nicio firmă interesată să realizeze această investiţie nu putea contracta un împrumut, pentru că nimeni nu garanta posibilitatea recuperării investiţiei. Vestea bună este că Guvernul a stabilit că acesta este unul dintre cele mai importante opt proiecte din ţară (cu finanţare din afara bugetului de stat) şi că va asigura sumele necesare în cazul în care se nu poate recupera investiţia. Vestea proastă este că la momentul de faţă această garanţie este numai la nivel declarativ.
„Important este că acum proiectul acesta este bancabil, adică în cazul în care investitorul nu reuşeşte să recupereze banii, statul oferă asigurări. Momentan această garanţie este la nivel declarativ. Un lucru bun este că deja a fost refăcut studiul de trafic şi că specialiştii au stabilit că profitul ar fi, la momentul acesta, de 7%. Se ia în calcul traficul de acum, că nu există pod, dar acesta garantat va creşte în momentul în care va exista acest pod“, a explicat Bunea Stancu.
Despre acelaşi celebru pod a vorbit şi primarul din Brăila, Aurel Simionescu: „De obicei legenda apare după ce s-a întâmplat ceva şi pe seama acelui fapt se construieşte o poveste, o legendă. Acest pod are o legendă deşi el nu a existat niciodată“, a spus Simionescu.
Pentru realizarea acestui pod, factorii de decizie din judeţele Tulcea, Galaţi, Brăila, cărora li se vor alătura şi parlamentarii din cele trei judeţe (peste 30 la număr) se vor duce, în mai, la Guvern şi la Ministerul Marilor Proiecte, pentru a obţine su