Creşterea cheltuielilor autorităţilor a fost mai mare decât ceea ce s-a obţinut în plus la veniturile bugetare în primele trei luni. Rezultatul? Deficitul bugetar a ajuns la 4,19 miliarde de lei, cu 23% peste rezultatul din primul trimestru din 2012.
Potrivit Ministerului de Finanțe, deficitul bugetar a fost în primele trei luni de 0,67% din PIB-ul estimat pentru 2013 și s-a încadrat în ținta convenită cu FMI. Cu toate astea, guvernul are pentru acest an o țintă de doar 1,7% din PIB pentru deficitul bugetar.
Astfel, în perioada ianuarie – martie, încasările din taxa pe valoarea adăugată şi cele din accize au salvat veniturile bugetare. Veniturile din accize au urcat cu circa 400 de milioane de lei faţă de primele trei luni din 2012, la 4,56 miliarde de lei.
De asemenea, încasările din TVA au crescut cu peste un miliard de lei, până la 12,1 miliarde de lei.
Cu aproximativ 600 de milioane de lei au crescut şi veniturile din impozitul pe salarii şi venit, până la 5,8 miliarde de lei.
Impozitul pe profit a continuat să aducă mai puţini bani la buget, diferenţa faţă de ce s-a colectat în primele trei luni din 2012 fiind de circa 300 de milioane de lei.
Cavalcada cheltuielilor
Chiar dacă fiscul a avut performanţe mai bune ca anul trecut pe partea de încasări, cheltuielile angajate de guvernul Ponta au cântărit greu în balanţa bugetară.
Astfel, majorarea salariilor a însemnat cheltuieli cu nu mai puţin de două miliarde de lei mai mari în primele trei luni din 2013 faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. În timp ce în ianuarie - martie 2012 fondurile alocate pentru personal au fost de 9,5 miliarde de lei, în primul trimestru din acest an au urcat la 11,5 miliarde de lei.
Deşi ar fi trebuit să fie caracterizate de un regim de austeritate, şi cheltuielile cu bunurile şi