Premierul român nu stie exact ce strategie va adopta guvernul în legatură cu trecerea la euro
Deocamdata executivul de la Bucuresti i-a trimis Comisiei Europene un program de convergenta care nu include spre deosebire de anii anteriori o dată concretă pentru adoptarea euro.
Inainte de criza economica termenul asumat de Romania pentru a inlocui leul cu euro era 1 ianuarie 2015, dar intre timp o serie de indicatori economici au fost afectati si chiar reprezentanti ai Bancii Nationale au sugerat modificarea acestei date, inca de anul trecut.
Presedintele Traian Basescu a mizat, insa, pe 2015 ca an de aderare la euro, nu neaparat pentru ca i se parea posibila aceasta realizare, cit mai degraba pentru a nu-i lasa pe guvernanti sa se relaxeze.
Premierul Victor Ponta a declarat ca 1 ianuarie 2019 ar fi “un obiectiv destul de realist” pentru trecerea Romaniei la euro, dar a lasat sa se inteleaga ca nu va fi un obiectiv pe care sa si-l asume.
Premierul român a explicat ca exista doua variante: fie preia modelul polonez, prin care nu stabileste anul intrarii in Zona Euro, ci doar prioritatile; fie se foloseste de modelul celor mai multe tari si isi asuma o data.
Seful guvernului de la Bucuresti pare nehotarit, dar aminteste ca România si-a asumat deja un termen pe care nu-l poate respecta si se teme de pierderea credibilitatii, daca nici pina in 2019 nu va putea indeplinii criteriile.
La inceputul lunii martie presedintele Traian Basescu a amintit in discursul sau din Parlament ca 2015 “nu mai reprezinta un obiectiv realist” pentru trecerea la euro, dar a subliniat ca o intirziere prea mare “ar putea lasa Romania neintegrata”.
Presedintele român a facut atunci un tablou al situatiei economice si a tras concluzia ca tara este aproape de indeplinirea criteriilor, adaugind imedi